יותר ויותר חברות ועסקים בסדרי גודל שונים מגיעים למסקנה שהתנהלות נכונה דורשת תכנון ועבודה מסודרת. את השמות "יועץ ארגוני" או "יועץ אסטרטגי" ניתן לשמוע לא מעט בהקשר של התנהלות נכונה של חברות, ביצוע רה אורגניזציה, שיפור והתייעלות החברה. מהו יעוץ אסטרטגי ומהו יעוץ ארגוני? מדוע הם חשובים והאם מדובר בשני תחומים שונים או מדובר על שני שמות לאותו התחום?
יעוץ אסטרטגי- מאיפה מתחילים ולאן מכוונים
יעוץ אסטרטגי נועד לבניית תכנית מקרו: פנינו לאן. זוהי בניית תכנית פעולה להשגת מטרותיה של החברה, הגדרת יעדים לטווח הקרוב והרחוק תוך הסתמכות חזון החברה. ייעוץ אסטרטגי יכלול בתוכו גם בניית תכנית עסקית המותאמת למטרות החברה. התהליך כולו יעשה תוך הסתכלות מן החברה החוצה- השוק, המתחרים, קהל היעד ועוד. עבודתו של היועץ האסטרטגי תיעשה בד"כ מול ההנהלה הבכירה של הארגון ולא מול דרגים אחרים.
יעוץ ארגוני- הסתכלות פנימה
אם ביעוץ אסטרטגי נקודת המבט היא לכיוון חוץ, כשמדובר על ייעוץ ארגוני ההסתכלות היא דווקא פנימה. יעוץ ארגוני נועד ליצור עבודה יעילה יותר בחברה, חלוקת תפקידים ברורה, קביעת סדרי עבודה שיתאימו ויביאו בסופו של דבר להעלאת התפוקה והרווחיות. יועץ ארגוני יביא לכך שיתבצע בדק בית, ממש כמו בטיפול משפחתי או זוגי בהם גורם היועץ למטופלים להסתכל על עצמם לרגע מבחוץ ולבחון את התקשורת שישנה בין בני הבית, עבודת הצוות וההתנהלות בכלל. כך גם ביעוץ ארגוני, רק שהמשפחה או הזוג מתחלפים בעובדי חברה. בניגוד ליעוץ אסטרטגי, יועץ ארגוני יעבוד מול דרגים שונים בחברה ולא רק מול ההנהלה הבכירה. למעשה, הוא דואג לכך שהחלטות הייעוץ האסטרטגי ייושמו בעבודה השוטפת של החברה.
יעוץ ארגוני ואסטרטגי- משלימים זה את זה
אז במה לבחור- ביעוץ ארגוני או אסטרטגי? התשובה פשוטה: בשניהם. אלה שני תחומים שמשלימים זה את זה ולא באים אחד על חשבון השני. מומלץ להתחיל ביעוץ אסטרטגי על מנת להחליט על כיוון, מטרות על ויעדים קצרי טווח. ההחלטה על ה"מה" תתבצע באמצעות הייעוץ האסטרטגי. כעת מגיע תורו של הייעוץ הארגוני שאחראי על ה"איך"- איך להפוך את התכנונים והמטרות לישימים באמצעות פעולות ברורות שיקבעו תוך לקיחה בחשבון של נתונים שונים כמו סוגי תפקידים, מספר מחלקות, מספר מנהלים ועובדים זוטרים בכל מחלקה. גם מבנה החברה יכול להשפיע על ההתנהלות בה- האם כולם נמצאים בקומה אחת של בניין או האם מדובר על סדר גודל של בניין שלם הדורש התנהלות והתארגנות אחרות.
לסיכום, על מנת לקדם חברה כמה צעדים קדימה מהמקום בו היא נמצאת, חשוב להיעזר גם ביועץ אסטרטגי וגם ביועץ ארגוני. הראשון יסייע ביישור קו והגעה למצב הובלה בשוק ומול מתחרים. השני יסייע ביישום המסקנות וההחלטות ובביצוע שינויים פנימיים בחברה הנדרשים לשם כך.
0 תגובות על המאמר