האם כדאי להיות זכיין?

 

כדי להשיב לשאלה שבכותרת חשוב להבין מה היא זכיינות. זכיינות היא שיטה ניהולית, שיווקית ועסקית, שבה חברה מזכה מעניקה לזכיין  זכות, בדרך כלל לתקופה מוגבלת, לניהול עסקים כגון מסעדות, בתי קפה, בתי אופנה ועוד.

כמו לכל דבר, גם לשיטת זכיינות יש יתרונות וחסרונות. כדי לדעת האם שווה לקחת עסק בזכיינות חשוב שתכירו את עצמכם ותלמדו את מהות העסק.

 

 יתרונות הזכיינות הן:

  1. רשתות מזכות מספקת את ההון שנדרש לצמיחה. לא נדרש מאמץ של הזכיין לגייס משקיעים והון.
  2. עסק זכייני מגביר את המוטיבציה של מנהל הסניף  לשמר צוות עובדים מסור ומחויב כחלק ממיתוגו כעסק מצליח ואטרקטיבי. כמו כן מאחר שהוא משקיע מכיסו יש לו אינטרס להקפיד על מקצועיות בכל ההיבטים על התייעלות ועל חיסכון.
  3. שיטת הזכיינות מפחיתה את הסיכון בכך שהסיכון בפיתוח הרשת מתחלק בין הרשת לכלל הזכיינים. הניסיון מוכיח, כי ברשתות המבוססות על מודל עסקי זכייני, שבו קיים סיכוי הדדי של הרשת המזכה מזה ושל הזכיין מזה להרוויח – מתמידים הזכיינים לאורך זמן והתחלופה של מנהלים נמוכה.
  4. לגב ולגיבוי של הרשת יש יתרון בכך שרשת גדולה וחזקה מהווה גורם מרכזי בשוק, מתווה את כיווני התפתחותו ומכוננת אמות מידה של המוצר ושל השירות.
  5. זכיין שמכיר היטב את הסביבה, לרבות את החתך הסוציו אקונומי הממוצע של התושבים בה, את פוטנציאל השוק בתחום שבו הוא עוסק- מזון, ביגוד  ועוד- יכול לפתח ולמנף את העסק טוב יותר מאשר זכיין שאינו מכיר את נתוני הפתיחה.

על הזכיין לדעת שהוא זה שעובד מול ספקים, מול לקוחות ומול עובדים. האחריות חלה עליו. מדובר בעבודה קשה ומורכבת- אם כדי ליצור מאגר לקוחות בכלל וגרעין קשה גדול בפרט ואם כדי לשמר אותם ולהגדיל את מספרם.

 

מול היתרונות יש גם חסרונות.

  1. זכיין עובד בכפוף למדיניות קבועה ולכללים מחייבים של הרשת. לדוגמה, בעסקי מזון, אם התפריט, שאף הוא נקבע על ידה, אין, לדוגמה, כריכים עם גבינה צהובה, (כותב המאמר נותן דוגמה מניסיונו האישי כלקוח ברשת זכיינית מזון) הוא לא יוכל ליהנות מכריך כזה בכל סניף של הרשת שאותו יפקוד. ידיו של הזכיין כבולות אפוא ולכן מוגבלת גם יכולתו להיענות לבקשות של לקוחות.
  2. זו שיטה שמתאימה, כחלק משכר הלימוד למי שרוצים להיות עצמאיים, להתנסות בניהול ובתפעול עסק, שבו יש להם גוף שהם כפופים לו. אבל מודל זכייני מחייב חלוקה בהכנסות ולא פעם על פי מודל קשיח ביותר. זה לא מתאים לכל אחד, ודאי לא לאורך זמן.
  3. אם סניף מסוים של רשת זכיינית עובד חזק באזור מסוים, כגון באזור המרכז, אין זה אומר בהכרח שהוא יעבוד חזק גם בפריפריה. יש גורמים רבים המשפיעים על הביקוש למוצרים או לשירותים של רשת ולא תמיד ניתן לצפות או לתכנן את ההצלחה, שאינה מובטחת, מראש, גם אם עושים את כל הצעדים הנכונים והמתחייבים להצלחה.
קטגוריה:, פורסם ב18/07/2017

0 תגובות על המאמר

הוסף תגובה  

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.